lauantai 3. toukokuuta 2014

Mausteet (توابل) järjestykseen ja za3tar (زعتر)

Unohtakaa vanhan kansan lorut peiposta ja pääskysistä. Varmempia kesän merkkejä ovat ikkunanpesuhimo ja tarve järjestää maustekaappi. Kun vapun lähipäivinä sataa kesäisesti rakeita ja lunta, voi puunata lukaalia kesäkuntoon.

Keittiön kevätsiivouksessa on syytä keskittyä olennaiseen. Siksi aloitin
  1. puhdistamalla roska-astiakärryn metallisen aluskehikon
  2. raaputtamalla sähkölieden kytkinten reunat puhtaaksi
  3. kiillottamalla maustepurkkien kannet (!)
  4. teippaamalla loppuihinkin maustepurkkeihin arabiankieliset nimikyltit (osassa oli jo ennestään).


Tunnistettavan punavalkoisen suolapurkin oikealla puolella myhäilee iso purkki eilen sekoittamaani za3tar- eli za'atar- (زعتر) -maustetta. [Nimessä oleva numero 3 merkitsee vappuisen kuplivaa äännettä. Siitä käytetään nettikielessä 3-merkkiä arabiankielisen kirjoitusmerkin ع sijasta. Ymmärtänette yhdennäköisyyden. Käytän mieluummin za3tar-kirjoitusasua, koska siinä kukin kirjain kuvaa tiettyä äännettä toisin kuin heittomerkillisessä versiossa.]

Za3tar-mauste on arabitorien suosituimpia sekoituksia, ja sitä voi käyttää melkein mihin vain. Yhtä monikäyttöinen on sen nimi. Jos olen ymmärtänyt oikein, sama sana زعتر merkitsee sekä 'timjamia', 'timjamin, oreganon ja meiramin sukuisia yrttejä' että 'maustesekoitusta, johon tulee em. yrttien lisäksi paahdettuja seesaminsiemeniä ja sumakkia'. Sumakki taasen on kirpeää punaista marjajauhetta, jota niin ikään ripotellaan vähän kaikkeen.

Olen ajatellut pyöräyttää sunnuntaiaamun iloksi arabihenkisiä leipiä, joihin tulee päälle runsaasti za3taria. Katsotaan, tuleeko niistä raportoimisen arvoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...