maanantai 27. heinäkuuta 2015

Juustokukat


Kukkia ei voi koskaan olla liikaa – varsinkaan jos ne ovat juustokukkia. Nämä makoisat suolaiset leivinjauheleivonnaiset esiintyvät Kinuskikissan reseptissä juustoritareina, jotka ovat kuin pienoiskokoisia voisilmäpullia, mutta suolaisia ja juustopäällysteisiä. Siis nam. Täydellistä kahvipöydän pikkusuolaista. Ja koska niissä on kohotusaineena hiivan sijasta leivinjauhetta, kaltaiseni hiivaa välttelevä leipoja ei kerta kaikkiaan voi jättää kokeilematta!

Ensiksi tarvitaan noin 2 dl raastettua juustoa, joka voi olla melkein mitä tahansa maukasta sorttia, kuten emmentaalia, Ritari-juustoa tai miksei myös murusteltua sinihome- taikka fetajuustoa. Taikinaan voi ujuttaa erilaisia juustonjämiä, ja rohkeista yhdistelmistä vasta herkullinen kokonaisuus syntyykin. Juustoraasteeseen sekoitetaan 4 dl jauhoja (tässäkin voi käyttää mieleisiään laatuja ja vaikka leseitä), reilut 2 tl leivinjauhetta ja noin ½ tl suolaa. Jos juustot ovat kovin suolaisia, niin kuin yleensä ovat, niin suolaa voi panna vähemmänkin. Mausteeksi voi ripotella esimerkiksi savustettua paprikajauhetta ja valkosipulijauhetta, jos haluaa punertavia kukkia, tai hienonnettuja tai kuivattuja yrttejä (timjamia, basilikaa, persiljaa tms.). Kuvissa oleviin kukkasiin laitoin reilusti timjamia ja persiljaa.

Kuiviin aineisiin lisätään loraus (12 rkl) öljyä ja 2 dl eli 200 g kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia. Maitorahka varmaan kävisi myös, mutta sitä en ole kokeillut. Ja sitten sotketaan. Leivinjauhetaikinaa on hyvä muistaa olla vaivaamatta liikaa. Tavoitteena on saada aikaan pehmeä mutta jäntevä taikina. Se ei pahastu, vaikka sen hylkäisi päiväksi jääkaappiin, jos haluaa paistaa herkut vasta seuraavana päivänä. Nämä leivonnaiset ovat nimittäin parhaimmillaan tuoreina.

Leivinjauhetaikinoissa parasta on se, ettei tarvitse odottaa kohoamista. Leipomaan pääsee siis heti. Taikinaa on syytä olla puristelematta liikaa, jotta sen kuohkeus säilyy. Taikina kaulitaan kevyesti vajaan sentin paksuiseksi (puolen sentin paksuinen jäi mielestäni turhan ohueksi lättänäksi). Sitten onkin aika kaivaa parhaat piparimuotit käyttöön! Kuvioita voi toki leikata veitsellä tai taikinapyörällä, mutta näin kesällä kukan muoto vaikutti mieluisimmalta. Tästä taikinamäärästä sain 34 peruspiparin kokoista kukkaa.

Kukat tai kamelit tai tyrannosaurus rexit (tai mitä ikinä muoteilla saakaan) nostetaan pellille. Hifistelijä länttää kukkien keskelle kuopan esimerkiksi 5 ml:n mittalusikalla. Kuopassa juuston on kiva köllötellä, eikä se valu sulaessaan pois. Kuoppiin pannaan nokare jotain rasvaista ja siten helposti sulavaa juustoa. Kevytjuustot eivät nyt siis käy. Kuvain kukkasissa on Ritari-juustoa, jota kokeilujeni perusteella oli kannattavinta käyttää keskimäärin kuutiosentin kokoiset palaset. Sitä suuremmat palat tulvivat yli laidan.

Juustokukkia, -kameleita, -tyrannosauruksia tms. paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ne eivät säily kovin pitkään, varsinkaan kahvipöydässä. Tarjottimellinen saattaa haihtua ilmaan ihan huomaamatta. Kannattaa siis leipoa kerralla reilusti.

Näistä on kokeiltava myös sellaista muunnosta, että kuoppaan sipaistaan veitsenkärjellinen pestoa ja juustoksi pannaan pikkiriikkinen palanen mozzarellaa. Ei voi olla huono.


2 kommenttia:

  1. Pitaleipä -ohjetta etsiessä löysin tämän blogin. Piristävä ja mielenkiintoinen tuttavuus, arvostan! :)
    Nyt täytyy mennä itsekin kokeilemaan näitä juustokakkusia, pupumuotilla of course! :D

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...