Tähän "ongelmaan" löytyi ratkaisu jonkin kaupan hyllyltä: iloisen keltainen pussi maissijauhoja. Tämä kokkihan ryhtyy tekemään tortillatkin itse! Ja niin tapahtui.
Ei enää jämätortilloja vaan vastapaistettuja maissiletukkeita juuri tarvittava määrä! |
Paras aika ruveta harjoittelemaan tortillain tekoa oli tietenkin tässä eräänä iltana, kun olin kotiin päästyäni nälkäkuoleman partaalla. Olin vieläpä ensin ruvennut laittamaan broilerisalaattia, johon olin säästellyt aineksia – selvästi ihan liian kauan. Ruukkusalaatti oli nimittäin lähes täysin nuupahtanut, ja muutkin salaattiin tarkoittamani kasvikset olivat pitkälti tulleet käytetyksi toisiin ruokiin. Kävi ns. hiiret kissalla räätälinä, kun broilerisalaatin sijasta ajattelin laittaa jotakin lämmittävää ruokaa viileässä ilmassa hillumisen vaikutusten kompensoimiseksi. Hetken aikaa olin tekevinäni broileripaellaa, mutta kun ei ollut riisiäkään, oli taas vaihdettava suuntaa. Sitten muistin maissijauhot, ja ajatus tortilloista tuntui fiksulta ajatukselta.
Onneksi en käynyt googlettelemaan omatekoisten maissitortillojen ohjetta. Olisin nimittäin saattanut jättää ne tekemättä, koska melkein kaikissa (jälkikäteen) löytämissäni ohjeissa kauhisteltiin, kuinka Suomesta saatavat maissijauhot ovat kelvottomia ja kuinka niistä ei saa aikaan muuta kuin huonoa rötöä. Esimerkiksi Kokkeillaan-blogissa kerrottiin hermojen menneen ja tortillojen "hajonneen atomeiksi".
Tämä ei ole maksettu mainos, mutta jos Risenta haluaa sponsoroida minua esim. lähettämällä säkillisen maissijauhoja, otan ne kiitollisena vastaan :) |
Taikinapallo näyttää tosi pieneltä ja yksinäiseltä tuossa kulhossa :,I |
Jos olisin lukenut tortillaohjeita ennakkoon, olisin tiennyt, että taikina kehotetaan usein laittamaan esimerkiksi jääkaappiin lepäämään. Minähän en mitään lepovaiheita taikinalle antanut, vaan aloin suoraan pulikoida sitä. Minitaikinastani sai kolme pientä, juuri pannun pohjan täyttävää letuketta. Pulikoin taikinan vaivattomasti ilman minkäänlaisia lisäjauhoja (!) leivinpaperin päällä, josta se olisi ollut helppo irrottaa, jos se olisi tarttunut kiinni. Eipä kyllä tarttunut. Pieniä repeämiä sattui, mutta pulikkataiturina sain paikattua letukkeet entistä ehommiksi.
Leivinpaperin käytön tarkoituksena oli myös se, että jos olisin kaulinut tortillat liian ohuiksi, olisin saanut siirrettyä ne pulikan ja paperin avulla suoraan pannulle. Tähänkään varokeinoon ei tällä kertaa tarvinnut turvautua. Reunat tietysti repeilivät ja jäivät epätasaisiksi, mutta minusta ne olivat vain viehättävät. (Jos reunoista haluaisi tasaiset, ne voisi ajella lautasen reunalla tai leikata.) Pulikointivaiheesta en valitettavasti viitsinyt pysähtyä ottamaan kuvaa, koska halusin saada ruoan valmiiksi mahdollisimman nopeasti.
Samaan aikaan paistoin pannulla maustamatonta broileria, jonka maustoin valkosipulilla, pippurisekoituksella, chilillä ja suolalla. Kaadoin pannullekin vähän vettä, jotta broileri sai hetken aikaa hautua, ja lisäsin vielä reilusti sitruunamehua. (Jos olisin broilerinmyyjä, kauppaisin lintua ehdottomasti chili-sitruunamarinadissa.) Kun broileri oli kypsää, käytin pannua tortillojen paistamiseen ilman että viitsin edes pestä sitä välillä. Eipä tuo haitannutkaan, että ensimmäinen tortilla sai chilisen lisäaromin! :)
Kolme tortillaa paistuivat hetkessä. Ensimmäisen letukkeen ensimmäinen paistopinta näytti erilaiselta kuin muitten, koska se sai kerätä pannulta aromit talteen; muut paistuivat kuivalla pannulla.
Näitä olisi pystynyt rullaamaankin... |
... ellei olisi taas innostunut mättämään niin paljon täytteitä, että tortilla piti syödä ennemmin tacomaisena taitoksena. |
Tortillat saivat täytteekseen herkullista chili-sitruunabroileria, syöntikelpoiset kohdat salaatista, kurkkua, paprikaa, kesäsipulia,
Kohtuullisella täytemäärällä näinkin pienen tortillan saa rullalle. |
Seuraavalla tortillayrityskerralla tuli vähintään yhtä hyviä letukkeita. Sillä kertaa maltoin mitata aineksetkin. Kolmeen pikkutortillaan riittävään taikinaan tuli suunnilleen
- 1 dl maissijauhoja
- 1/2 dl vehnäjauhoja
- suolaa
- 3/4 dl kylmää vettä
- 1–2 tl öljyä.
Aivan ä-LYT-tömän hyvännäköisiä lättyjä! Lukiessa tuli mieletön nälkä. En ole mikään keittiöihme (=inhoan ruoanlaittoa), mutta tuli sellainen olo, että noita pitäisi kyllä kokeilla itsekin.
VastaaPoistaJee, kiitos, Rukiinen! Täytyy myöntää, että näitä kuvia on pitänyt katella muutamaan kertaan, kun meinaa täälläkin nälkä iskeä. :)
PoistaSuosittelen lämpimästi kokeilemaan! Äsken tuli mieleen, että tortillataikinaahan voi maustaa mielensä mukaan vaikka chilijauheella tms. On siis pakko kokeilla taas lähiaikoina :D
+ Uskon, että keittiöihmeitten mahdolliset vastakohdatkin selviytyvät näistä. Kokeile siis ja kerro, millaisia tuli! :)
Poistatäytyypä kokeilla, juuri huomenissa tulossa tortilla päivä ja minä kun olen gluteeniton niin muunnan vain nuo vehnäjauhot muuksi jauhoksi. kiitos ohjeesta! kirjoitat muuten ihanan rempseästi ja luettavasti!
VastaaPoistaHei Anu, kiitos kehuista! Kivaa, että tekstin tyyli ilahduttaa. :) Mitä jauhoja käytit ja kuinka tortillat onnistuivat? Nehän voisi ehkä tehdä myös pelkistä maissijauhoista. En tosin oo kokeillut, kuinka pysyisivät kasassa.
PoistaEi pysy kasassa pelkällä maissijauholla. T: kokemusta on :(
VastaaPoista